Cranc blau


ECOSISTEMA

Cranc Blau

Aspecte

El Cranc Blau (Callinectes sapidus) té un aspecte curiós, ja que la seva closca és d’un color blau cian i les seves pinces tenen la punta vermella.

Tenen 8 potes i dos pinçes, que li ajuden a mantenir l’equilibri i a agafar o tallar coses gràcies a les seves grans dimensions i a les puntes punxegudes.

Com a curiositat : Les femelles tenen un abdomen ampli que sovint es compara amb la cúpola del Capitoli dels Estats Units. I els mascles tenen un abdomen estret que s’assembla al monument a Washington.

Cranc blau. Medi Ambient i Sostenibilitat
Foto de (Medi ambient i sostenibilitat.gen.cat

Cranc Blau l'invasor - Peixateria Online - Peix a Casa
Foto de (Peixacasa)

Origen

El cranc blau, és una espècie de crustaci propi de les costes atlàntiques d’Amèrica, però que s’ha introduït a diverses parts del món, incloent-hi el Delta de l’Ebre, on s’ha expandit ràpidament i afecta la captura de peixos i espècies autòctones com per exemple els musclos i algunes algues.

A Catalunya han capturas 2.2 milions d’exemplars d’aquesta espècie.

Problemàtica i gastronomia

El cranc blau és una espècie molt maligna, ja que està acabant amb els músclos del delta, gràcies a que té unes grans pinces, trencar la closca dels musclos no li suposa cap problema i quan ja l’ha trencat se’ls menja això provoca que la quantitat de musclos i algues al delta de l’Ebre sigui menor cada vegada.

Aquesta és molt maligna per a les altres espècies, és una de les poquíssimes espècies invasores que són comestibles. Tot i que seria bó que se’n reduigués el nombre, està prohibit caçar crancs blaus, és il·legal si no tens una llicència especial per a fer-ho, i si et veuen els agents rurals caçant́́-los el poden posar una multa de 200 a 400€.

Gràcies al cranc blau el delta de l’Ebre ha guanyat un plat propi que va ser creat per cuiners de la zona poc després de saber que era comestible. Aquest plat és ”L’Arròs de cranc Blau”

Foto pròpia