Silur


ECOSISTEMA

Silur

Aspecte

Té el cos allargat i el cap ample i aplanat, no té escates i té la pell molt viscosa. La seva boca és gegant i terminal, i té les maxil·les cobertes de dents petites i primes. Té 2 barbes molt llargues que li surten de sobre el maxil·lar i 4 de més curtes sota el mentó.

La línia lateral la té ben marcada i l’aleta dorsal és petita, amb 3-5 radis, mentre que l’anal la té molt llarga, amb 84-92 radis. Té el dors de color blau negrós, bru o verdós; els flancs més clars, amb jaspiat fosc, i el ventre blanc brut, amb reflex de color vermell. 

foto de: (elmedinaturaldelbages.cat)
foto de: (enciclopedia.cat)
foto de: (ca.wikipedia.org)

Origen

És un peix d’aigua dolça de la família Siluridae, originari dels grans rius de l’Europa Central. S’ha estès artificialment fora de l’àrea de distribució natural, arribant als països com Espanya, Itàlia i el Kazakhstan.

També ha sigut introduït al Delta de l’Ebre a través de l’home, per que ens van explicar que el van portar aquí pensant que estaria millor per que a les aigües de centre Europa (que són més gèlides) no vivien bé.

Al portar-lo aquí on les aigües són més càlides es va començar a reproduir.

Problemàtica

Ataca als peixos migratoris que van des del mar cap als rius per fresar, com el salmó de l’Atlàntic, que com diu a l’historia ha tingut pocs depredadors; la lamprea, un peix primitiu sense mandíbula que es troba en perill d’extinció, i el llençol comú, un peix de gran valor. Aquestes i més podríen estar extingides en poc temps a causa de la seva rapidíssima capacitat de reproducció.